EUROPESE WAGYU
ORIGINE: JAPAN
Oorspronkelijk afkomstig uit Japan. Door de strikte Japanse regelgeving mocht dit niet geëxporteerd worden, maar heeft men embryo’s clandestien naar het buitenland gesmokkeld en ze daar ingeplant in inheemse rassen. Ondertussen is dit ras kunnen doorsijpelen tot in Europa, waaronder Spanje, Italië, België en Nederland. Typisch van vleesstructuur en marmering met een lichte oliesmaak als gevolg.
Bazadaise
Origine: Frankrijk
De Bazadaise uit het zuidwesten van frankrijk staat vooral bekend om zijn sterk gevleesde karkas in verhouding tot een fijn en licht geraamte. Daarnaast wordt het vlees door fijnproevers geroemd vanwege de complexe smaakstructuur. Dit exemplaar is makkelijk te herkennen aan zijn grijze of antracietkleurige vacht.
Blonde Aquitaine
Origine: Frankrijk
De Blonde d’Aquitaine was oorspronkelijk in het zuidwesten van Frankrijk zeer populair aks trekdier. In 1962 kreeg het ras zijn naam als samenvoeging van drie lokale variëteiten met dezelfde kenmerken: Blond des Pyrénéés, Garonnais en Quercy. De opvallendste uiterlijke kenmerken van het ras zijn, naast de blonde kleur met hier en daar lichtroze vlekken, de sterk ontwikkelde schouders en de gespierde billen. Dit is een licht gemarmerd ras met een fijne kruidige smaak.
Parthenaise
Origine: Frankrijk
De Parthenaise is oorspronkelijk een melkras uit Bretagne en de Charente dat vooral bekend stond om de boter. In de negentiende eeuw behoorde deze koe tot een van de belangrijkste rassen in Frankrijk met een veestapel van meer dan een miljoen exemplaren. Tegenwoordig levert het ras uitzonderlijk fijn en smaakvol vlees dat weinig dooraderd is. De dieren hebben een roodroze vacht met als onderbuik een grijzere kleur.
Maine Anjou
Origine: Frankrijk
De Maine-Anjou of Rouge des Pres is een runderras van oorsprong uit de Anjou regio in West-Frankrijk. Het ontstond eind negentiende eeuw uit een kruising van de Mancelle en de Durham. Het vlees van de kalveren is ondanks de jonge leeftijd al rijk met vet dooraderd en daarom vol van smaak. De dieren hebben een mooie roodbonte vacht met hier en daar witte vlekken.
WEST VLAAMS ROOD
ORIGINE: BELGIË
Het Belgisch Rood rund of het Rode ras van West-Vlaanderen heeft een lange geschiedenis. Het ras hoort thuis in de provincie West-Vlaanderen en is de voorganger van het Belgisch Witblauw. De standaard beschrijft de rode koe als een groot, lang en zwaar dier. Toch moet het geheel een indruk van fijnheid en adel geven. Het is een vroegrijp ras dat ook gekend is om zijn grote groeikracht en zijn uitstekende vleeskwaliteit. Vol van smaak en licht gemarmerd.
NORMANDI
ORIGINE: FRANKRIJK
Zoals de naam doet vermoeden is de Normandi afkomstig uit Normandië. Deze koe produceert zowel kwaliteitsvolle melk als smakelijk vlees. Door de jodium die in de lucht hangt en de ziltige bodem is het vlees een tikkeltje “pré-salé”.
WAGYU KOBE OF KAGOSHIMA
ORIGINE: JAPAN
De Wagyu Kobe of Wagyu Kagoshima wordt met de beste zorg grootgebracht door Japanse boeren. Het rund wordt gemasseerd en krijgt een uitgebalanceerd dieet. Door het strikte Japanse kwaliteitssysteem is elk rund dat wordt gedistribueerd van dezelfde hoge kwaliteit. Het sterk gemarmerde vlees smelt in je mond en heeft een uitzonderlijk rijke smaak.
HEREFORD
ORIGINE: ENGELAND
Typische Engelse vleeskoe, afkomstig uit de streek Herefordshire. Roodwit gekleurd en goed gespierd. Het vlees is licht gemarmerd en heeft een pure smaak.
HOLSTEIN
ORIGINE: DUITSLAND
Gekend om zijn zwart-witte kleurpatroon en uitstekende melkproductie. Het vlees heeft een grove, maar toch zeer malse structuur, is zwaar met vet dooraderd en heeft een melkachtige en boterige smaak.